Naar de inhoud
Waar ben je naar op zoek?
bezoekadres
Janskerkhof 26
3512 BN Utrecht
postadres
Albertus Perkstraat 88
1217 NW Hilversum
contact

info@involve.eu
024 – 323 77 39

bpost

Het postbedrijf bpost was op zoek naar een programma dat teamleiders handvatten geeft voor hun dagelijkse interactie. Samen met het projectteam en een Belgische coach ontwierpen we een programma, dat individuele coaching, groep coaching en tools omvat.

Klant

De organisatie bpost is de marktleider op het gebied van post in België. bpost verzendt dagelijks 8,5 miljoen brieven en 150.000 pakjes. Hiervoor zijn er circa 26.000 medewerkers in dienst. bpost heeft een omzet van €3 miljard.

Vraag

bpost wilden graag meer betrokkenheid bij medewerkers en minder stress voor medewerkers zien. Daarom vroegen zij aan Involve om ze te helpen om teamleiders sterker te laten interacteren.

Aanpak 

Samen met een projectteam en een Belgische coach ontwierpen we een programma dat teamleiders handvatten geeft voor hun dagelijkse interacties. Eerst observeerden we het dagelijks werk op de werkvloer. Hier kwamen we erachter dat medewerkers een hoge werkdruk ervoeren en het gevoel hadden te weinig tijd voor overleg te hebben. Dit moest de focus van de coaching worden. De coaching draaide om de dagelijkse ‘touches’: korte momenten waarop teamleiders en medewerkers interacteren – met maximaal resultaat.  

We bepaalden specifieke momenten: wekelijkse informele momenten, formele cascade momenten, wanneer medewerkers signalen afgeven, etc. En voor al die momenten focusten we op interacteren via positief reageren, vragen en luisteren.  

Elk moment kreeg zijn eigen coaching module, inclusief groep en individuele coaching én tools voor het interacteren van teamleiders met hun teamleden. We testen en verbeterden de tools samen met de teamleiders, inclusief een tool om de impact te meten. Alles kwam samen in een interactiewerkboek en in interactietools. Ook leidden we coaches op om het programma in heel bpost uit te rollen.  

Resultaat

Door de testen ervoeren teamleiders het effect van hun eigen communicatie skills en hoe positieve en vragende interactie meer oplevert dan directieve interactie. Hun focus verschoof van praten naar luisteren.  Het programma loopt nog altijd.

Op de hoogte blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief, waarin we de meest actuele vakkennis met je delen. Onze nieuwsbrief verschijnt 3 á 4 keer per jaar.