Naar de inhoud
Waar ben je naar op zoek?
bezoekadres
Janskerkhof 26
3512 BN Utrecht
postadres
Albertus Perkstraat 88
1217 NW Hilversum
contact

info@involve.eu
024 – 323 77 39

Gemeente Delft

De Gemeente Delft wilde graag hulp bij het trainen van interne gespreksbegeleiders in het faciliteren van teamgesprekken, voor het strategisch veranderprogramma. We ontwikkelden voor de Gemeente Delft, maar vooral ook samen met de Gemeente Delft een tool over hoe je goede gesprekken voert en hoe je anderen daarbij kunt helpen.

Klant

Involve heeft de Gemeente Delft van maart 2017 tot oktober 2017 ondersteund bij het verandertraject ‘Delft Doet’.

Vraag

Voor een strategisch veranderprogramma binnen de gemeente zocht de programmamanager een gesprekstrainer om mensen op te leiden in het begeleiden van teamgesprekken over de verandering. Waarom ze aan ons dachten? Door ons boek ‘De Gespreksfluisteraar’, waarin we handvatten en tips geven over waardevolle gesprekken binnen organisaties. Het doel van de programmamanager: veiligheid creëren zodat teams goed met elkaar praten over wat zij nodig hebben om de gemeentelijke koers en strategie te laten slagen.  

Aanpak

We legden geen kant-en-klare oplossing neer. Samen met de groep enthousiaste gespreksbegeleiders vonden we de succesfactoren voor gesprekken binnen de gemeente. De deelnemers leerden daardoor veel van elkaar en zagen dat ze elkaar via intervisie konden helpen om goed voorbereid de gesprekken te begeleiden. Als methode lieten we ze in onze training gesprekken voeren over gesprekken voeren. En samen bespraken we dan wat er in de gesprekken gebeurde en hoe ze daarmee om kunnen gaan.   

We trapten af met een pilotsessie voor gespreksbegeleiders en pasten op basis van de feedback de training aan. De deelnemers deden rollenspellen en oefeningen voor hun rol als facilitator van de teamgesprekken en voor het omgaan met eventuele weerstand en de groepsdynamiek. We ontwikkelden een tool over hoe je goede gesprekken voert en hoe je anderen daarin helpt. Dit hele proces was een co-creatie en resulteerde in een ‘Delft-boekje’ met achtergronden en tips van collega’s.

Resultaat

Ons traject maakte duidelijk dat medewerkers nog weinig idee hadden van het strategische veranderprogramma. Dit inzicht hielp de Gemeente Delft de kern en urgentie van haar veranderaanpak scherper te maken. En het leverde goed voorbereide gespreksbegeleiders op.  

Op de hoogte blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief, waarin we de meest actuele vakkennis met je delen. Onze nieuwsbrief verschijnt 3 á 4 keer per jaar.