Naar de inhoud
Waar ben je naar op zoek?
bezoekadres
Janskerkhof 26
3512 BN Utrecht
postadres
Albertus Perkstraat 88
1217 NW Hilversum
contact

info@involve.eu
024 – 323 77 39

MUMC +

Samen met Maastricht Universitair Medisch Centrum ontwierpen we een intern communicatiebeleid inclusief een communicatieve veranderaanpak. Voor de Operatie Kamer werden deze voor het eerst in praktijk gebracht.

Klant

MUMC+ staat voor Maastricht Universitair Medisch Centrum, waarbij de + staat voor preventie en gezondheidsbevordering. Er werken 7000 medewerkers en 4000 studenten van de Faculty of Health Medicine and Life Sciences van Maastricht University doen er praktijkervaring op.  

Vraag

Of liever: vragen – we werken al lang met het MUMC+ samen aan de ontwikkeling van een IC beleid en een communicatieve veranderaanpak. We zijn gestart met het ontwikkelen van een IC beleid om helder te krijgen wat wel en wat niet bij de communicatie functie hoort.

Bovendien ontwierpen we ook een veranderaanpak. Die veranderaanpak brachten we voor het eerst in praktijk voor de OK. De verbouwing daarvan ging hand in hand met een nieuwe manier van werken voor de medewerkers. De veranderingen bij de OK waren meteen een testcase voor de veranderaanpak, die de basis moest zijn voor veranderingen bij andere MUMC+ onderdelen. Zoals bijvoorbeeld in het programma Material Management, dat grote veranderingen met zich meebracht in de werkwijze voor distributie en gebruik van alle soorten materialen in de kliniek.

We hebben samen met het IC team het IC beleid herijkt op basis van de aangescherpte visie, missie en ambitie van het MUMC+.   

Aanpak

De verantwoordelijke voor IC vanuit MUMC+ en de adviseurs van Involve spraken samen met belangrijke spelers in het ziekenhuis en ontwikkelden gaandeweg het IC-beleid. Met als focus keuzes maken in inhoud, lijncommunicatie versterken en middelen gericht inzetten, zodat belangrijke onderwerpen de focus en aanpak krijgen die ze verdienen en om de dialoog daarover te versterken. 

Bij de OK liepen we mee en spraken we met zoveel mogelijk mensen om te ervaren hoe het is om te opereren in een organisatie die 24 uur per dag open is en waar mensen werken volgens vaste protocollen op vaste manieren en plekken. Met het IC beleid als basis testten we een aanpak die als blauwdruk voor verandercommunicatie kan dienen.  

Resultaat

Uit deze samenwerking resulteerde een helder IC beleid, dat meebeweegt met de context van het MUMC+ en structuur en focus voor het IC team biedt. Daarnaast leed het ook tot een veranderaanpak die effectief is ingezet bij zowel de OK als Material Management en die het IC-team zelfstandig gebruikt bij veranderingen op de Intensive Care.

Op de hoogte blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief, waarin we de meest actuele vakkennis met je delen. Onze nieuwsbrief verschijnt 3 á 4 keer per jaar.