Naar de inhoud
Waar ben je naar op zoek?
bezoekadres
Jan de Bakkerstraat 13-15
3441 ED Woerden
postadres
Albertus Perkstraat 88
1217 NW Hilversum
contact

EMTÉ

Misschien heb je wel op het nieuws gehoord dat EMTÉ supermarkten werd verkocht aan Jumbo en Coop. Maar wat betekende dat voor de medewerkers van EMTÉ? Involve was vanaf het moment van overname tot het moment van sluiting van de organisatie betrokken bij deze impactvolle verandering.

Klant

Supermarktketen EMTÉ, voor de overname onderdeel van Sligro Food Group, had 130 winkels, distributiecentra in Kapelle en Putten, een vleescentrale in Enschede en een hoofdkantoor in Veghel. In totaal werkten ongeveer 5000 medewerkers voor deze formule.

Vraag

Vanaf 1 juni 2018 werd EMTÉ eigendom van een consortium van Jumbo en Coop. Zij zochten voor de periode van overname een manager communicatie. Deze rol focuste zich op twee belangrijke vragen:

 1. Hoe draag je medewerkers van de winkels van EMTÉ goed over aan de nieuwe formule; Jumbo en Coop, terwijl je tot die tijd de omzet op peil houdt?
 2. Hoe neem je goed afscheid van de medewerkers op het hoofdkantoor, in de distributiecentra en de vleescentrale – waar sprake is van bedrijfsbeëindiging?

Aanpak

Een van de eerste uitdagingen was het introduceren van de nieuwe directie. Samen met de directie hebben we gebouwd aan een compleet verhaal over de periode van afbouw. In de eerste dagen na overname is dat door de directie gedeeld met de medewerkers op het hoofdkantoor, de ondernemers, filiaalmanagers en het management van de distributiecentra en vleescentrale.
Daarna is er gebouwd aan het opnieuw opzetten van een complete communicatiestructuur. Hiervoor werd een plan ontwikkeld dat rust op drie pijlers:

 1. Procescommunicatie
  Wat doen we het komende jaar om mensen op de hoogte te houden van de veranderingen en voortgang? Daarvoor werd een nieuwe communicatiestructuur opgezet.
 2. Zakelijke rituelen
  Welke impactvolle momenten gebruiken we om met zorg en aandacht stil te staan bij de impact voor de medewerkers? Denk bijvoorbeeld aan de laatste week voor ombouw in de winkels.
 3. Specifieke communicatie bij impact
  Hoe ga je om met personele impact? Hier ging het om de regie op de boodschap bij bijvoorbeeld de sluitingen van de distributiecentrums en vleescentrale.

Resultaat

Deze stappen hebben geleid tot een gecontroleerde afbouw van de organisatie. De communicatie heeft eraan bijgedragen dat medewerkers werden betrokken bij de voortgang van de organisatie en het was voor hen duidelijk wat er verwacht werd en welke rol zij in deze periode konden spelen. Door deze opzet is er gebouwd aan vertrouwen in de directie, waar waardering voor werd geuit door de medewerkers.

Op de hoogte blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief, waarin we de meest actuele vakkennis met je delen. Onze nieuwsbrief verschijnt 3 á 4 keer per jaar.