Naar de inhoud
Waar ben je naar op zoek?
bezoekadres
Jan de Bakkerstraat 13-15
3441 ED Woerden
postadres
Albertus Perkstraat 88
1217 NW Hilversum
contact

Change made simple

Change made simple. Dat is de titel van het nieuwe boek van Ilse van Ravenstein en Michiel van Delden, dat komend voorjaar verschijnt. Het boek is gericht op leiders en probeert de essentie van organisatieverandering te vatten. “Veranderprocessen voelen vaak als complex en moeizaam wanneer je er middenin zit, terwijl het van een afstandje eigenlijk… best simpel is.”

Boeken over organisatieverandering proberen vaak de complexiteit van veranderen uit te leggen. Om vervolgens een methode of aanpak te presenteren waarmee je die complexiteit te lijf kan gaan. Dit boek is anders. “Natuurlijk is veranderen niet makkelijk”, zegt Ilse van Ravenstein. “Maar de basismechanismen zijn niet zo heel ingewikkeld. Wij wilden na 30 jaar ervaring graag eens uitwerken welke factoren in onze praktijk steeds weer echt bijdragen aan het succes van een veranderproces. En die brengen we terug tot de kern, de essentie van change, zodat het inderdaad vrij eenvoudig wordt.”

Wat voegt dat toe, nog een boekje over veranderen? Michiel van Delden: “In elk geval geen nieuw stappenplan en geen theoretische bespiegelingen. We richten op mensen die leidinggeven aan een organisatie die in verandering is. Wat we voor hen willen toevoegen is inzicht in de knoppen waaraan zij kunnen draaien om een verandering te doen slagen. Leiders hebben hun eigen ervaring en intuïtie waarop zij varen. Wij bieden ze een simpele kapstok waarmee zij hun grip op verandering verder kunnen versterken.”

Schrijfproces als mooi huwelijk van visies

Michiel is sinds 2018 partner bij Involve, het bureau dat Ilse ruim 27 jaar geleden oprichtte. Dit is het eerste boek dat zij samen schrijven. Michiel: “We hadden al eerder samen een whitepaper geschreven, toen we de samenwerking verkenden. Toen al bleken onze visies aan te sluiten en elkaar aan te vullen.” Ilse: “Ja, en door de samenwerking van de afgelopen drie jaar hebben we onze aanpak vooral in de dagelijkse praktijk verder ontwikkeld. Het boek dat er nu bijna ligt is een uitvloeisel van dit mooie huwelijk van visies.”

Verandering als gemeenschappelijk proces

Wat is de kern van het boek? Ilse: “We gaan nog niet te veel van de inhoud prijsgeven maar ik wil graag iets vertellen over de hoofdgedachte. Wij zien organisatieverandering uiteindelijk altijd als gedragsverandering. Ook als je de structuur verandert, doe je dat uiteindelijk om te zorgen dat mensen anders gaan werken. En mensen kan je niet veranderen, dat kunnen zij alleen zelf. Dat is de reden waarom wij zien dat veranderingen beter lukken, wanneer je er zo snel mogelijk een gemeenschappelijk proces van maakt, met en door de betrokken medewerkers zelf.”

Michiel: “Dat klinkt misschien als een open deur maar we zien in de praktijk dat veranderactiviteiten vooral in projecten plaatsvinden. Die zijn heel lang bezig met voorbereiden en kloppen daarna aan bij de teams die het dagelijks werk doen. Jullie moeten veranderen! Dan zie je vaak dat het heel moeizaam gaat om mensen nog goed mee te nemen. Bij geslaagde veranderingen werkt het vaak andersom. Daar zijn de teams zelf in een vroeg stadium actief betrokken bij het veranderproces. Niet naast het werk, maar als onderdeel van hun dagelijks werk.”

Een kwestie van doen

In het boek beschrijven de auteurs wat daarvoor nodig is, aan de hand van vier succesfactoren. Elk daarvan wordt toegelicht en uitgewerkt aan de hand van cases. Ilse: “We hebben geprobeerd om die uitwerking kort en krachtig te houden. We willen lezers helpen om het basismechanisme van change een beetje beter in de vingers te krijgen. En uitdagen om vier vragen te stellen bij de manier waarop ze veranderingen aanvliegen. De rest is een kwestie van doen!”

Kun je niet wachten: sneak preview

Het boek is momenteel in de fase van vormgeven en stevig proeflezen. Het zal waarschijnlijk in de lente verschijnen. Kun je niet wachten en wil je nu alvast een kleine sneak preview dan komen we graag (virtueel) bij je langs om je alvast mee te nemen in het denken.

Op de hoogte blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief, waarin we de meest actuele vakkennis met je delen. Onze nieuwsbrief verschijnt 3 á 4 keer per jaar.