Naar de inhoud
Waar ben je naar op zoek?
bezoekadres
Jan de Bakkerstraat 13-15
3441 ED Woerden
postadres
Albertus Perkstraat 88
1217 NW Hilversum
contact

info@involve.eu
024 – 323 77 39

Beste leider… Stop eens met veranderen

Beste leider… Verandering is de enige constante, hoor ik. Als feit is dat een waarheid als een koe, maar is het daarmee ook noodzakelijk en onafwendbaar?

Een gedachten-experiment voor wie op dit moment een grote onderneming leidt. Hoeveel procent van de totale managementcapaciteit gaat er jaarlijks op aan het initiëren, plannen, organiseren, implementeren en communiceren van veranderingen? Eerlijk zijn! Waar ik kom is dat minimaal 20 tot 30 procent. Hoeveel capaciteit van allerlei stafafdelingen is daar mee gemoeid? En hoeveel procent van de tijd van alle andere medewerkers gaat jaarlijks op aan het begrijpen, verwerken en zich eigen maken van veranderingen? Alles bij elkaar betalen we een hoge prijs voor veranderen. Stel nu eens dat we al die capaciteit en die energie van al die mensen zou stoppen in simpelweg presteren voor klanten. En stel dat je dat jaar na jaar na jaar zou volhouden, steeds maar weer alle aandacht voor klanten en prestaties en verder niets. Waar zou de onderneming dan staan na, zeg, tien jaar?

Het is maar een gedachten-experiment natuurlijk, het heeft weinig met de realiteit te maken. Maar de gedachte kwam bij me op toen ik, na jaren consultancy, een paar jaar binnen een grote organisatie werkte. Het viel me op dat de meerderheid van het senior management bestond uit mensen die zichzelf omschreven als ‘niet het type dat op de winkel past’. Dus die wilden bouwen, vernieuwen, aanpakken. Fantastisch voor mij als communicatie- en change professional, ik geef het meteen toe. Maar op een gegeven moment zag ik een patroon. Elke grote verandering werd met groot enthousiasme door deze topmanagers in gang gezet. Maar na een tijdje was hun rol als initiator zo’n beetje uitgespeeld en hoewel er nog niets concreets veranderd was, begonnen zij zich al te vervelen. Niet zo gek als veranderen zo’n groot deel van je dagelijks werk is. Dus wat doe je dan? Precies, je bedenkt de volgende verandering.

Jim Collins beschrijft in de klassieker From good to great hoe sommige ondernemingen juist succesvol zijn door een edele vorm van ‘op de winkel passen’. Bedrijven die eenmaal weten waar ze echt goed in zijn, waar hun passie ligt en wat hun mechanisme is om duurzaam winstgevend te zijn, hoeven slechts het vliegwiel van hun business jaar na jaar verder aan te zwengelen tot steeds grotere snelheid. Geen koerswijzigingen, geen grote reorganisaties, geen ingrijpende change programma’s, want daardoor moet je telkens opnieuw het vliegwiel op gang brengen. Nee, gewoon hard doorwerken met ijzeren discipline. Dat blijkt in Collins’ MIT studie toch uiteindelijk het geheim te zijn achter ondernemingen die consequent beter presteren dan hun concurrenten en jaar na jaar de markt verslaan.

Maar ja, dat is wel een beetje saai.


Beste leider…
Onder deze titel brengen we een serie van 10 klassieke blogs over leiderschapscommunicatie en change opnieuw uit. Michiel van Delden schreef ze in de afgelopen jaren, waarbij hij de belangrijkste lessen uit deze vakgebieden vertaalde naar de wereld van managers.

Op de hoogte blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief, waarin we de meest actuele vakkennis met je delen. Onze nieuwsbrief verschijnt 3 á 4 keer per jaar.