Naar de inhoud
Waar ben je naar op zoek?
bezoekadres
Jan de Bakkerstraat 13-15
3441 ED Woerden
postadres
Albertus Perkstraat 88
1217 NW Hilversum
contact

info@involve.eu
024 – 323 77 39

Welkom bij Involve Marieke, Celine en Anneke!

Een gesprek wat zowel gezellig als inhoudelijk interessant is, is met de drie nieuwste Involvers geen probleem. Wie dat zijn? Deze maand hebben niemand minder dan Marieke van der Heijden, Celine Brus en Anneke Veenendaal zich bij ons team gevoegd. Omdat we zo trots zijn op deze drie aanwinsten willen we ze aan de hele wereld voorstellen.

Marieke is een “oude” bekende van Involve. Oud tussen aanhalingstekens, want ze is de jongste van het team, maar ze doet absoluut niet onder voor de andere collega’s. Marieke heeft eerder bij ons haar afstudeeronderzoek uitgevoerd (in samenwerking met zusterbedrijf Evolve) op het gebied van hybride werken. Nu is ze terug en werkt ze mee, maar rondt ze ook haar master communicatie en beïnvloeding af.

Celine werkt al een paar jaar en het afgelopen jaar met name als trainer, facilitator en coach. In die rollen zit ze vaak in de uitvoer van een proces, maar door haar drive om meer te leren en te doen, kriebelde het om ook meer aan de voorkant van een proces met de strategie bezig te zijn.

Mogen we je een “rot in het vak” noemen Anneke? In de positieve zin van het woord dan wel. Van PR, tot marketing en communicatie en van innovatie tot leiderschap. Haar jarenlange ervaring hebben haar gebracht tot waar ze nu is. Haar speciale kracht in change en communicatie is om medewerkers leiding te laten nemen over hun creativiteit. ”Ik help organisaties de creatieve diversiteit van hun teams naar boven te halen om verrassende resultaten te behalen.”.

Natuurlijk zijn Marieke, Celine en Anneke naast hun werkervaring ook gewoon hele leuke mensen. Dat lees je in het interview hieronder.

We breken het ijs met de vraag “Hoe zouden vrienden jullie omschrijven”?

Celine: “Ik denk dat vrienden mij chaotisch, vrolijk en stoer zouden noemen. Ik neem graag het voortouw en regel de dingen wel even. Soms ben ik heel bewust bezig om niet alles te regelen, maar om dingen ook gewoon te laten gebeuren. Ik omring me graag vaak en met veel met mensen. In een groep breng ik dan energie en enthousiasme, met het risico dat dat doorslaat in chaos.”

Anneke: “Mensen zullen mij denk ik omschrijven als druktemaker, hoewel ik met de jaren wel rustiger ben geworden. Ik ben altijd druk met werk, doe altijd iets nieuws. Creatief in al mijn vezels. Ik heb altijd de drang om iets te ontwikkelen wat nieuw en nuttig is. Die creativiteit komt me ook sociaal van pas, want iedereen is altijd welkom en niets is te veel moeite. Soort van “Ik ben een Brabantse in Loenen”. Etentjes, borrels, het maakt niet uit. Als ik mijn vrienden maar kan ontvangen en van lekker eten en drinken kan voorzien. Ik kan op onze boot van 10 meter voor 20 mensen koken, heb ik laatst ervaren.”

Marieke: ‘Ik denk dat mensen die me nu leren kennen me anders omschrijven dan mensen van vroeger. Een paar jaar geleden was ik vooral een (vrolijke) druktemaker, nu ben ik vooral vrolijk, minder druk. En ik denk dat ‘lief’ ook wel een woord is wat genoemd kan worden.’ 

Hoe zijn jullie bij Involve terechtgekomen?

Anneke: “Veertien jaar geleden richtte ik Matterz (voorheen Zin) op om organisaties met change te helpen door de ontwikkeling van betrokkenheid en creativiteit/veranderkracht. Voor de opdrachten die ik deed, zocht ik samenwerkingspartners met dezelfde filosofie, die mij en daarmee de waarde voor klanten versterken. Involve kende ik uit een ver verleden en toen ik de website bekeek, las ik daar alles waar ik ook voor sta en in geloof.

“Toen kwam ik Ilse tegen in het dorp waar we blijkbaar allebei wonen. Een lang en goed gesprek volgde hierop en dat was voor mij het moment waarop ik besloot dat ik bij Involve wilde werken. Gelukkig waren Ilse en Michiel net zo enthousiast. Toch wilde ik het werk voor mijn eigen bedrijf blijven voortzetten, dus vonden we een constructie waarbij beiden kunnen.

“Dat vind ik meteen heel tekenend voor het bedrijf wat Involve is. Geen vastgeroeste constructen, maar flexibiliteit en de mens centraal. Als je merkt dat je bij elkaar past dan maken we het wel werkend, we vinden wel een manier.”

Marieke: “Vorig jaar heb ik mijn afstudeeronderzoek bij Involve mogen doen naar hybride werken. Hier hebben we vervolgens ook (samen met Evolve) een whitepaper over geschreven. Ik kwam toen bij Involve terecht doordat ik vanuit een ander project Ilse al eens had gesproken. Dat vond ik zo’n goed gesprek dat ik Involve ben blijven volgen en zo de vacature voor stagiaire langs zag komen.

“Een paar maanden geleden belde Ilse mij op omdat ze een junior functie open had staan. Het voelde natuurlijk als een enorme eer dat ik teruggevraagd werd en zeker bij zo’n mooi bedrijf als Involve. Dus nu volg ik een master en werk ik tegelijkertijd 16 uur per week. “

Celine: “Ik luisterde altijd de podcast ‘Chaos in de orde’ van Rachel Levi. In één aflevering vertelde Ilse over hoe je met elkaar samenwerkt als je geen kantoor hebt en wat dat betekent voor de verbinding en (zelf)sturing. Dat triggerde mij, want ik was al een tijdje op zoek naar meer inhoud, maar wel bij een bedrijf met ruimte, flexibiliteit en leuke collega’s. Involve voelde als de perfecte plek.

“Eigenlijk wilde ik als freelancer komen werken, ik wilde niet in loondienst. Maar voor Involve maak ik graag een uitzondering. En ik kan gewoon als freelancer trainingen blijven geven op het gebied van leiderschapscommunicatie en samenwerking in verandertrajecten. Als ik zo’n training geef begeef ik me meer in de uitvoer van een project. Mijn werk bij Involve geeft zo een fijne afwisseling tussen strategie en uitvoer.”

Als je een project instapt, wat is dan het eerste dat je doet?

Marieke: “Ik zie de wereld als één groot systeem met subsystemen, die op hun beurt weer subsystemen hebben, enzovoorts. Alles hangt samen en heeft invloed op elkaar en binnen een systeem bewegen variabelen (als het goed is) naar een bepaald doel. Vanuit die gedachtegang kijk ik eerst wat het doel is en waar we naartoe willen.

“Als dat doel er is, kunnen we dat afpellen en kijken hoe de dingen in het systeem zijn ingericht om daar te komen. Ik kijk naar wat het meest logisch is, wat er ontbreekt en wat er wel en niet goed gaat samen. Dus ik probeer altijd eerst te kijken naar wat de purpose is en daarna naar de route om dat te bereiken.

“The way to fix a broken system is to connect more of it to itself.’ Dus als het niet goed gaat, betekent dat dat dingen te veel uit elkaar liggen. Is er dan wel gedeeld begrip, hebben we het over hetzelfde, is jouw verwoorden van de purpose hetzelfde als die van mij, zijn onze rollen duidelijk en accepteren we die? Dat soort vragen stel ik mezelf dan om duidelijkheid te krijgen waardoor je niet meer om de pijnpunten heen kunt. Daar kun je dan vervolgens mee aan de slag.”

Celine: “Als junior lag mijn focus op het vergaren van zoveel mogelijk informatie en alles willen begrijpen voordat ik ergens aan begon. Ik wilde net zoveel weten als de rest, ik spiegelde me enorm aan anderen. Dat had als effect dat mijn productiviteit werd gedempt. En daar had ik last van. Dus besloot ik dat ik dat niet meer wilde doen. Ik wilde weer meer vanuit mezelf en mijn eigen kracht gaan werken. Die kracht moest ik wel vinden, want die was ik onderweg kwijtgeraakt.

“Tegenwoordig merk ik dat inlezen niet meer werkt voor me, omdat ik op die manier geen gevoel krijg bij het project. Het liefst kom ik nu zo snel mogelijk in actie, ga ik met mensen in gesprek over wat er speelt en wat de uitdagingen zijn. En dat proactieve werkt en voelt goed.”

Anneke: “Twee dingen vind ik belangrijk als ik aan een opdracht begin. Het eerste is eigenlijk al vóór de opdracht en dat is dat ik nieuwsgierigheid de weg laat wijzen. Dat kan zijn bij een opdracht waarvan ik eerst denk dat het niet bij me past. Uit nieuwsgierigheid ga ik dan verder in gesprek en voel ik vanzelf of het gaat stromen en of het mijn klus is. Als ik vervolgens aan de opdracht begin, kijk ik altijd of ik mensen erbij kan halen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd en wijsheid.

“Het tweede is dat ik altijd probeer de opdracht eigen te maken door te ontdekken wat er achter de vraag zit en waar ik waarde kan toevoegen op mijn eigen manier. En dat is door in metaforen en beelden te denken. Die verbeelding aanzetten helpt vaak om rijker te kijken doordat ik mensen uit de inhoud trekt en na laat denken wat het voor hen betekent. En ik daag mensen uit veel opties te bedenken om uit die rijkdom vervolgens iets echt gaafs te kiezen om mee aan de slag te gaan.”

En wat wil je in een project of opdracht absoluut vermijden?

Marieke: “Dat mensen het gevoel krijgen dat ik er ben om dingen op te lossen. Dat is niet mijn rol. Ze moeten het zelf oplossen, ik kan daarbij ondersteunen.”

Anneke: “Ja, daar ben ik het helemaal mee eens. Ik wil niet dat het aan me blijft plakken. Van begin af aan wil ik dat de opdrachtgever eigenaarschap heeft. Ik zet mijn expertise om de opdrachtgever anders te laten kijken en meer te zien.”

Celine: “Daar ben ik het ook mee eens, Marieke en Anneke verwoorden het treffend. En ik wil vermijden dat de ‘opruimpersoon’ wordt. Ik wil een rol waar ik vanuit mijn kracht kan werken en impact kan maken. Dat is waarom ik er ben.”

Als je over vijf jaar terugkijkt naar je werk hier, wat wil je dan bereikt/gebracht hebben?

Celine: “Ik hoop dat ik dan als persoon ben gegroeid in kennis en het volgen van mijn intuïtie. Dat wil ik inzetten om het werk van mensen fijner te maken. Het is mijn drijfveer om processen beter te maken en mensen vertrouwen te geven. Daarmee wil ik impact maken en dat wil ik over vijf jaar nog steeds doen.

“Daarnaast zou ik het mooi vinden als ik kan leren sneller te schakelen in gesprekken. Vaak zie ik hoe collega’s snel kunnen reageren. Ik kan goed en snel in de inhoud duiken, maar die snelle ‘ping-pong’ gesprekken vind ik lastig en die kunnen juist heel verhelderen zijn voor een klant.”

Anneke: “Ik zou twee dingen bereikt willen hebben. Doordat ik bij Involve met zulke goeie collega’s werk, hoop ik dat we met elkaar nog meer organisaties kunnen helpen meer mogelijkheden te zien en pakken, zodat ze hun eigen vrijheid creëren of vergroten. Vrijheid die ontstaat als je voor elke uitdaging een oplossing hebt. Ik zou het fantastisch vinden als meer organisaties ervaren dat ze dit kunnen realiseren. Het tweede is dat ik meer ruimte wil voor mezelf en voor klanten door meer te luisteren. Als ik stiller ben, hoor ik meer en als ik meer hoor, kan ik meer impact hebben.”

Marieke: “Concreet weet ik niet waar ik wil staan over vijf jaar. Maar ik ben nu een pad aan het bewandelen en ik heb het vertrouwen dat ik op de goede plek uitkom. Ik zou het wel mooi vinden dat als ik ergens een klus heb gedaan mensen het idee hebben dat er iemand is geweest die een potje energie heeft afgegeven waar zij mee verder kunnen. Dus energie brengen, een momentum creëren om achter te laten. En op welke manier ik dat bereik, dat wijst zich dan wel.”

Tot slot om af te sluiten: waar kunnen we jullie ’s ochtends voor wakker maken?

Celine: “Koffie.”

Marieke: “Een nieuwe dag (of broccoli).”

Anneke: “Niks vind ik leuker dan dat iemand op mijn bed springt en een dosis vrolijkheid meeneemt. Of dat nu mijn man, kind of hond is. Zolang het maar iemand is die me meteen aan het lachen maakt als ik wakker word.”

Wil je Marieke, Celine of Anneke nóg beter leren kennen? Op hun profiel lees je meer over ze of bel ze voor een telefonische kennismaking.

Op de hoogte blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief, waarin we de meest actuele vakkennis met je delen. Onze nieuwsbrief verschijnt 3 á 4 keer per jaar.