Naar de inhoud
Waar ben je naar op zoek?
bezoekadres
Jan de Bakkerstraat 13-15
3441 ED Woerden
postadres
Albertus Perkstraat 88
1217 NW Hilversum
contact

Gemeenschappelijkheid en anders organiseren

download

Op veel plaatsen wordt geëxperimenteerd met organisatievormen die afwijken van de traditionele hiërarchische structuur, zoals Agile en zelfsturing. Goed voor de autonomie en effectiviteit van teams. Maar wat betekent dit voor de mate waarin mensen nog gemeenschappelijkheid ervaren in de organisatie?

Deze whitepaper werd geschreven door het Involve-team, samen met Erik Reijnders en Leike van Oss. Met bijdragen van Mark van Vuuren.

Zelf aan de slag met het model

Wat kan je zelf met het gemeenschappelijkheidsmodel? Wij zien het vooral als een hulpmiddel bij de diagnose.

Wanneer je in jouw organisatie merkt dat de samenhang en de eenheid onder druk lijken te staan, dan kan je met het model in de hand gestructureerd nagaan op welke dimensies er eventueel iets aan de hand is. Welke dimensie veel aandacht krijgt en waar wellicht meer aandacht nodig is. Deze survey kun je hierbij gebruiken: 2024 – Survey-Gemeenschappelijkheid-bijlage-whitepaper

Daarin kunnen medewerkers zelf aangeven welk belang zij hechten aan gemeenschappelijkheid en hoe zij die in de praktijk ervaren op de vier dimensies. Zo zie je direct of er inderdaad iets aan de hand is en zo ja: op welk vlak. Bijkomend voordeel is dat je over concrete gegevens beschikt waardoor het gemakkelijker zal zijn om eventuele problemen te agenderen bij de mensen die je nodig hebt om ze aan te pakken.

We hopen dat deze whitepaper je inspireert om het gesprek te starten over gemeenschappelijkheid en anders organiseren en we wensen je daarbij heel veel succes en plezier. Wil je verder praten of heb je een vraag aan ons? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Auteur:
Involve, Erik Reijnders en Leike van Oss
Categorie:
Kennisartikelen
Downloads:
18
Gepubliceerd:
14 februari 2023
Gewijzigd:
14 februari 2024

Op de hoogte blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief, waarin we de meest actuele vakkennis met je delen. Onze nieuwsbrief verschijnt 3 á 4 keer per jaar.